
Çocuk büyütürken anne-babaların yaptığı bir yanlıştır, çocuklarını korkutarak büyütmek. Anne-babaların çoğu çocuklarının özgürce değil de kendilerinin istedikleri gibi davranmalarını isterler. Söz dinleyen, yaramazlık yapmayan çocuklar onlar için en ideal çocuklardır.
Çocuklara herhangi bir konuda kendi istediklerini yaptıramayan anne-babalar onları korkutma yoluna giderler. Bu süreçte “Ağlama yoksa doktor iğne yapar.”, “Yaramazlık yaparsan seni polise veririm.”, “Oyuncaklarını kırarsan akşam babana söylerim.”, “Sessiz olmazsan seni bırakır giderim.” gibi cümlelerle çocuk korkutularak istenilen yaptırılmaya çalışılır. Bu tarz konuşmaları mutlaka çevrenizde duymuşsunuzdur. Öyle ki çocuklar bazı meslek gruplarıyla korkutulmakla kalmıyor anne-babalarıyla bile tehdit ediliyor. Bu durum da çocukların terk edilme korkusu ve güvensizlik duyguları içinde büyümelerine neden oluyor.
Çocukların korkutularak, tehdit edilerek büyütülmesi çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu şekilde büyütülen çocuklar zamanla kendine olan güvenini kaybeder, duygularını ifade edemeyen, kendi kararlarını veremeyen bireye dönüşür. Ailelerin daha sonrasında “Çocuğum neden içine kapanık?, Neden kendine güveni yok?” gibi sorularının cevabı aslında kendilerindedir.
Anne-babalar neler yapmalı? Nasıl davranmalıdır?
- Çocuk büyütmek zor bir süreçtir ancak anne-babaların bu süreçte sabırlı olması ve çocuğu anlamaya çalışması gerekir.
- Çocuğun her yaptığına “hayır” denilmeyeceği gibi her istediğine “evet” de denilmemelidir. Doğru ve tutarlı sınırlar konulmalıdır.
- Anne-babalar mutlaka tutarlı olmalı, kendi sözleriyle çelişmemelidir.
- Çocukların korkutulması onlarda terk edilme, yalnız kalma, anne-babasına dahi güvenmeme düşüncelerini oluşturacağından çocuklara yönelik tehdit edici cümleler kullanılmamalıdır.
- Çocuklarla konuşularak anlaşılmaya çalışılmalıdır. İsteği, korkuları, duyguları göz ardı edilmemelidir. Dinlenildiğini, sevildiğini gören çocuk güven duygusu içinde sağlıklı bir gelişim gösterir.
Bunlara da bakabilirsiniz...
Çocukluk Çağı Korkuları
Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Nasıl Koruyacağız?
Dijital Oyunlar Ve Ailenin Rolü
Ergenlik Ve Genç Yetişkinlik, Gençlerde Riskli Davranışlar
Akran Zorbalığı
Dikkat Eksikliği ve Öneriler
Tv ve Videodan öğrenen Bebek: Video'nun Zararlı Etkisi
Çocuklarla Etkili İletişim
Çocuklar İçin Dikkat Geliştirici Oyunlar