
Öncelikle korkuyu tanımlamakla başlayalım. “Korku” nedir? Korku, çocuğun kendisine zarar verebileceğini düşündüğü bir nesneye karşı duygusal tepkisidir. Korkunun nesnesi bellidir. Filmde gördüğü bir karakter, videoda gördüğü bir karakter olabilir. Şu aralar sosyal medyada sürekli konuşulan “Momo” gibi. Momo çocuklara kendilerine zarar vermesi yönünde direktifler veren bir oyun. Şikayetler nedeniyle oyun yasaklanmış.

Momo’nun resmi sürekli internette dolaşıyor. Peki bu resim nedir? Momo başı kadın yüzü vücudu ise bir kuş olan heykelmiş. Bir firma logosunda kullanmak üzere bu heykeli yaptırmış. Yani amacı oyunda kullanılmak değilmiş. Oyun fırsatçıları bu yüzü korkunç görünmesi sebebiyle kullanmaya başlamış. Momo’nun anlamı “kuşların annesi” demekmiş.
Bazı anneler ve babalar çocuklarını korumak adına çocuk bu resimle karşılaşmadan resmi çocuğa gösteriyorlar. “Bak bu resimden korkmana gerek yok” gibi direktifler veriyorlar fakat çocuk bu resmi bir kez gördüğünde çocuğun zihninde yer ediyor. Çocuk resimden korkmaya başlıyor. Bazense çocuğun rüyalarına giriyor ve çocuk korkuyla ağlayarak uyanıyor.
Peki, çocuk korktuğunda ve ağlayarak uyandığında neler yapılmalı? Öncelikle çocuğa karşı şefkatli davranmalısınız. Çocuğa sarılmalı, öpmeli ve sakinleştirmeye çalışmalısınız. “Bir şey yok, hadi git odana!” gibi bir yaklaşım çocuğu sakinleştirmez. Çocuğu karanlığa geri göndermek uygun bir yaklaşım olmayacaktır. Çocuk henüz bilişsel gelişimini tamamlamadığı için korkuyla ve karanlıkla yüzleşemez.
Korkular çocuk büyüdükçe, zamanla geçecektir.
Çocuğu sakinleştirdikten sonra çocuğu uyuyana kadar yanınıza alabilirsiniz fakat çocuk kesinlikle sizinle uyanmamalı.
Çocuğa model olmak bu durumda çok önemlidir. Örneğin siz asansörden korkuyorsanız çocuktan da asansörden korkmamasını bekleyemezsiniz. Sizin korkunuz çocuğa geçecektir. Önce sizin korkularınızla yüzleşip bu durumu çözebilmeniz gerekir.
Eğer çocuğun korkuları çok ileri boyuttaysa korkuya etki eden başka faktörler de olabilir. Bu durumda bir uzmandan (çocuk psikoloğu) yardım alınması gerekir.
İrem AFŞAR
Uzm. Klinik Psikolog
Bunlara da bakabilirsiniz...
Çocukluk Çağı Korkuları
Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Nasıl Koruyacağız?
Dijital Oyunlar Ve Ailenin Rolü
Ergenlik Ve Genç Yetişkinlik, Gençlerde Riskli Davranışlar
Akran Zorbalığı
Dikkat Eksikliği ve Öneriler
Tv ve Videodan öğrenen Bebek: Video'nun Zararlı Etkisi
Çocuklarla Etkili İletişim
Çocuklar İçin Dikkat Geliştirici Oyunlar