
Eğitim çağına gelen bir çocuğun öğretmenlerinden sık sık duyduğu cümle “başarılı olmak istiyorsanız çok çalışmalısınız” oluyor. Ancak artık günümüzde eğitimciler ve, araştırmacılar öğrencileri düşündürecek yeni bir soru soruyor: Çok çalışmak mı, etkili ders çalışmak mı?
Eğitim, kişinin hayata gözlerini açtığı anda başlayan ve hayatının sonuna kadar devam eden bir süreci kapsamasına karşın günümüzde eğitimin karşılığı okul başarısı olarak görülmektedir. Öğrenciler sürekli değişen eğitim sistemi içinde hem ülke genelinde hem de okullarında yapılan sınavlara yetişmek, başarılı olabilmek için gece-gündüz çalışmakta ve düşüncelerindeki başarıya ulaşmaya çalışmaktadırlar. Peki uzun emekler sonucu alınan yüksek notlar gerçekten başarının göstergesi midir?
Her öğrenci biricik, özeldir. Her öğrencinin kendisine uygun çalışma yöntemini seçmesi, uygun öğrenme metotlarını belirlemesi, zamanını kontrol edebilmesi gerekiyor. Burada etkili ders çalışmak konusu önem kazanıyor.
Etkili ders çalışmak, en genel ifadeyle kişinin çalışma sonucunda verim almasını sağlayan çalışma yöntemleridir. (Kırımlı Taşkın, 2010) Öğrencinin düşündüğünün aksine saatlerce ders çalışmak değil etkili, planlı bir şekilde ders çalışmak onu başarıya götürecektir. Diyebiliriz ki başarısız öğrenci yoktur, etkili çalışmayan öğrenci vardır.
Etkili Ders Çalışma İçin Öğrenciler Neler Yapmalı?
- Amaçlarınızı Belirleyin: Etkili ders çalışmanın ilk basamağı amaçları belirlemektir. Amaçları belirlemek, çalışmanın sonucunda elde edeceği başarıyı görmesini sağlayarak motivasyonu arttırır.
- Zamanı Verimli Kullanın: Her öğrencinin çalışma ve öğrenme süreleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla çalışma programı belirlenirken “her öğrenci için 35 dakika matematik çalışması uygundur” gibi bir cümle kurulması yanlıştır. Süreyi belirlerken öğrencinin o dersteki başarısına, öğrencinin motivasyonuna dikkat edilmelidir.
- Bulunduğunuz Mekanı Ders Çalışmaya Uygun Hale Getirin: Ders çalışılan ortamda dikkatinizi dağıtacak telefon,televizyon, tablet gibi teknolojik aletlerin olmamasına dikkat edilmelidir. Ders çalışılan odada poster, afiş olmamalı. Ortamın ışığı ders çalışmaya uygun şekilde olmalıdır.
- Derslere Hazırlıklı Gidin: Bir önceki derste hangi konuların işlendiğini takip ederek bir sonraki dersin konusuna hazırlıklı giden, notlar tutan öğrenci ders sürecine aktif katılacağından öğrenme hızı artar ve öğrencinin özgüveni gelişir.
- Not Tutun: “Söz uçar, yazı kalır” cümlesinden yola çıkarak derste dinlenilen bilgilerin unutulma ihtimali yüksek olduğundan derste önemli kısımları not etmek, ders sonrasında tekrar yaparken öğrencinin konuları hatırlamasını kolaylaştıracaktır.
- Tekrar Yapın: Bilgiler ilk öğrenildiğinde kısa süreli hafızada tutulur yani kısa sürede unutulabilir. Bilgilerin uzun süreli hafızaya geçiş yapabilmesi için öğrencinin yeni öğrendiği bilgiyi sürekli olarak tekrar etmesi, bilgiyi gündelik yaşamında kullanarak, içselleştirmesi gerekmektedir.
- Mola Verin: Hiç ara vermeden ders çalışmak iyi bir fikir değildir. Uzun süreli çalışmalarda dikkat bir süre sonra dağılacağından 40-50 dakikalık sürelerde yapılan çalışmalar sonrasında 10-15 dakika molalar verilmelidir.
Anne-Babalar Neler Yapmalıdır?
- Anne-babaların çocuklarına karşı tutumları bu süreçte oldukça önemlidir. Demokratik tutum içinde olabilmek öğrencinin akademik gelişimini destekler. Anne-babanın çocuğun okul başarısını takip etmesi, okulda yaşadığı zorluklarla ilgilenmesi öğrencinin başarısını arttırmaya katkı sağlayacaktır.
- Öğrenci bütün gün okulda yorulduğundan eve gelir gelmez ders çalışmasını istemek yanlıştır. Çocuğa dinlenmesi ve yemek yemesi için belli bir süre verilmelidir. Ayrıca çocuk ve anne-baba arasındaki ilişkinin artması için birlikte vakit geçirmeye de dikkat edilmelidir.
- Başarılarını takdir etmek öğrencinin yeni başarılara karşı motivasyonunu arttırır. Başarısız olduğu durumlarda bunun nedenini araştırarak çocuğa destek olmak önemlidir.
- Etkili ders çalışma sürecinde öğretmenlerle iş birliği içinde olmak önemlidir.
- Teknolojik alet kullanımına sınır getirilmelidir. Çocuğun çok fazla teknolojik aletlerle zaman geçirmesi, ders çalışmasını olumsuz etkileyeceği gibi çocukta davranış problemlerinin de ortaya çıkmasına yol açabilir.
KAYNAKÇA
Kırımlı Taşkın, F. (2010, Eylül). Verimli Ders Çalışma Nedir? Tavsiye Ediyorum Web Sitesi: https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_5503.htm adresinden alındı
Bunlara da bakabilirsiniz...
Çocukların Dünyasında Oyun
Çocuğun Duygu Dünyasını Tanımak
Okul Öncesi Dönemde Yeme Alışkanlıkları
Dikkat Eksikliği ve Öneriler
Etkili Ders Çalışma
Verimli Ders Çalışma Tekniği: Pomodoro
Merakı, Merak Etmek
Çocuklar İçin Dikkat Geliştirici Oyunlar
Yakın Gelecekte Meslek Seçimleri