
Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı, tehlikeli durumlarda, “vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren” sinyaldir. Doğal ve gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alışverişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmaktadır. Böylece vücut, tehlikeli durumlara kendini hazırlamış olmaktadır. Anksiyete bozukluğu ise kaygı duygusunun, uzun süre devam etmesi ve çok güçlü hissedilmesidir ki böyle bir durum söz konusuysa tedavi gereklidir.
Koronavirüs tüm dünyayı saran bir tehdit konumundadır. Böyle bir durum karşısında insanların kaygı duyması normal ve gereklidir. Ortaya çıkan kaygı, risklere karşı önlem alarak korunmanıza yardımcı olur. Haberlerde verilen görüntüler, sosyal medya üzerinden yapılan provokasyonlar ise bu kaygının daha yoğun olmasına ve daha sık hissedilmesine neden olabilir. Sosyal medya üzerinden oluşturulan bu abartılı algı, insanlarda oluşan tedirginliği üst düzeye çıkarabilir.
Bu tedirginlik takıntılı düşünce ve davranışları beraberinde getirebilir. Takıntılı düşünce ve davranışların günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ortaya çıkabilir. OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.
OKB belirtileri gösterenler kadar Hipokondriyazis belirtileri gösterenler de bulunmaktadır. Hastalık hastalığı (hipokondriyazis), kişinin hasta olmadığı halde sürekli bedensel olarak hasta olduğuna dair kaygılarının olması ve bu hastalık belirtilerini göstermesidir.
Bu süreçte yaşanılan yoğun kaygı,psikolojik yıpranmışlık, takıntılı davranışlar ve düşünceler yaşam kalitenizi düşürecektir. Unutmayın Koronavirüs'ün kendisinden çok kaygısı zarar vermektedir. Bu süreçte en önemlisi psikolojik sağlamlılığınızı korumanız. Süreci doğru bir şekilde yönetebilmek için panik yapmamak şart fakat gereğinden fazla rahat olmakta sizi ve yakınlarınızı risklere karşı açık hale getirecektir. Bana bir şey olmaz deyip önlem almamak, kurallara uymamak geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Bu noktada size düşen görevler bulunmaktadır. İlk yapmanız gereken bu virüs hakkında doğru bilgi almanız. Yanlış kaynaklardan edindiğiniz bilgiler yanıltıcı olabilir. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise gerekli önlemleri almanız. Temizliğinize dikkat edin. Sosyal mesafenizi koruyun, kapalı alanlardan gerekli olmadıkça uzak durun. Tüm önlemleri aldığınızdan eminseniz panik yapmadan, içiniz rahat bir şekilde hayatınıza kaldığınız yerden devam edin.
KAYNAKÇA
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/anksiyete-nedir-anksiyete-belirtileri-nelerdir'den 16.03.2020 tarihinde esinlenilmiştir.
http://www.psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/29/obsesif-kompulsif-bozukluk'tan 16.03.2020 tarihinde esinlenilmiştir.
Bunlara da bakabilirsiniz...
Madalyonun Diğer Yüzü: Via
Yaşamımızda Duygusal Zekanın Yeri
Sınav Kaygısı
Anne-Baba Olarak Tutum Ve Davranışlarımız
Motivasyona Farklı Bir Bakış: Hazsal Bilinçdışı
Teknoloji Ve İnternetin Esiri Mi Olduk?
Oyunun Çocuk Gelişimine Etkisi
Sosyal Medyada Beğeni Almak Neden Bu Kadar Önemli?
Anoreksiya Nervoza