Minimalist Yaşam Felsefesi Nedir? Hayatımıza Etkileri Nelerdir?

Bizi Instagram'da takip etmek ister misiniz?

Minimalist Yaşam Felsefesi Nedir? Hayatımıza Etkileri Nelerdir?

Hayatımızdaki kalabalığı bazen azaltmak isteriz ve bunun için neler yapabileceğimizi araştırdığımız zaman karşımıza ilk olarak minimalizm çıkmaktadır. Peki nedir bu minimalizm? Neden dönemsel olarak minimal yaşamak isteriz?

Minimalizm 60'lı yıllarda ilk olarak müzik ve sanatta başlayan bir felsefi akımdır. Bu akımın temelini sadelik ve nesnellik oluşturmaktadır. Sanat akımı olarak çıkan minimalizmi soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya verdiği aşırı öneme tepki olarak değerlendiririz. Günümüzdeki tüketim çılgınlığı ve bitmek bilmeyen ''hep daha fazlasını isteme'' arzusunu göz önünde bulundurursak; psikolojik olarak, dönem dönem minimal yaşama isteği tuhaf karşılanmamalıdır. Minimal yaşam, tüketim odaklı yaşam biçiminin karşıtıdır. Bu felsefi yaklaşımı yaşam tarzı olarak benimseyenlerin değindiği nokta şudur; minimalizm fazla eşyalardan kurtulmak anlamına getirilmemelidir. Birkaç eşya ile yaşayınca minimalleşmiş olmuyoruz. Önemli olan bunu hayatımızla bütünleştirebilmektir. Düşüncelerimizden, insanlardan, yaşam tarzından, alışkanlıklardan kısacası hayattaki tüm unsurlardan sadeleşmek gerekmektedir. Biz insanlar yapımız gereği sosyalleşmeye ihtiyaç duyarız ancak günümüzdeki sosyalleşme tamamen teknoloji odaklı olduğu için, bizlere yorgun bedenler ve karmaşık zihinler bırakmaktadır. Oysaki teknoloji hayatımızı kolaylaştıracaktı... Bizleri çok fazla etkisi altına aldığı için bu konuda az da olsa minimalleşmek iyi olacaktır. Peki ya düşüncelerimiz? Düşüncelerde minimalizmi nasıl sağlayabiliriz? Belki hepimize çok sıradan gelecektir ancak hâlâ bir çoğumuz hayır diyebilmeyi başaramadığımız için zihnimizi hep daha fazla meşgul edeceğiz. Bunu başarabilirsek her şey çok daha yolunda olacaktır. Karmaşık düşüncelerden zihni yoran tüm faaliyetlerde sadece gerekli olanlarla devam ederseniz ilk adımları atmış olacaksınız. Bunun için öncelik sıralaması yapabilirsiniz. Bir eşya içinde ne kadar gerekli, ne sıklıkla kullanıyorum diyerek ilk adımları atabilirsiniz. Unutmamalıyız ki minimalizm hiçbir şeye sahip olmamak değil, sadece gerekenlere sahip olmaktır. Nesnelerin , eşyaların gücünü bilmek bizleri kontrol altına alması demektir. Buna dur demek bizlerin elinde.

Okuduğum bir metinde Platon'un da dediği gibi; önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.

Değişim bizlerin elinde...

Aile Danışmanı / Sosyolog Zeynep KALAY

Paylaş:

Etiketler:


Zeynep Kalay
Zeynep Kalay

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Adnan Menderes Üniversitesi Aile ve Evlilik Danışmanlığı eğitimini tamamladım. Aile danışmanlığı kapsamında aldığım eğitimler;Aile Danışmanlığı, Imago Terapi Cinsel Terapi,Oyun Terapisi,Çocuk Resimleri Analizi ve Psikolojik Resim Testleri Uygulayıcısı ,Çocuk Objektif Testler Uygulayıcısı ,Projektif Testler Uygulayıcısı ,Öğrenci Koçluğu ve Eğitim Danışmanlığı ,Kısa süreli Çözüm Odaklı Terapi ve Mmpi çok yönlü kişilik envanteri uygulayıcı eğitimini tamamladım.