Sosyal Medyada Beğeni Almak Neden Bu Kadar Önemli?

Bizi Instagram'da takip etmek ister misiniz?

Sosyal Medyada Beğeni Almak Neden Bu Kadar Önemli?

Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya programlarının kullanımı gün geçtikçe artıyor. 2019 Türkiye internet kullanım ve sosyal medya istatistiklerine baktığımızda 82,44 milyon nüfuslu ülkemizde 59,36 milyon internet kullanıcısı, 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı ve 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı olduğu göze çarpmaktadır.

Peki sosyal medya kullanımı insanlar için nasıl bu kadar önemli hale geldi, sosyal medyada bir şeyler paylaşmak bizi nasıl etkiliyor sizce? Uzmanlara göre, adı paylaşım olsa da daha çok kişinin kendini gösterme ve görünme ihtiyacını karşılıyor. Üstelik görünme dediğimiz şey, pek de masum bir düzeyde değil. Çünkü genellikle insanlar sosyal medyada, gerçek hayatta oldukları gibi değil de olmak istedikleri şekilde kendilerini gösteriyorlar. Sanal ortamda vakit geçirip sürekli paylaşım yapmanın altında yatan psikolojik etkenlere baktığımızda bu tür kişilerin gerçek kendilik algısıyla, ideal kendilik algısı arasındaki farkın oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla kişinin kendisini olduğundan daha iyi haliyle gösterme çabası, kişinin kendini kabulünü zorlaştıran bir etken haline gelmektedir. Böyle bir durumda kişi gerçek kendilik algısından uzaklaşmakta, kimlik karmaşası yaşayabilmektedir. Madde bağımlılıklarında olduğu gibi, kişi sürekli paylaştığı şeylerin kaç beğeni aldığını, kimler tarafından izlendiğini kontrol etme zorunluluğu hissetmeye başlıyor ve bir süre sonra aldığı beğenilerin kendisini tatmin etmediğini hissedip daha fazla beğeni talep etmeye başlıyor. Zaman geçtikçe yaratılan sahte kimliğe kendisi de inanmaya başlıyor. Bu görselleri gören karşı taraf için de durum benzer  şekilde ilerliyor. Gördüğü resimler, mekanlar, kıyafetler ve yaşam tarzıyla kendi yaşam tarzını kıyaslamaya içten içe yetersizlik mutsuzluk hissetmeye başlıyor. Sahip olduğu şeyleri değersizleştirip, sahip olamadıklarını yüceltmeye başlıyor. Sosyal medyayı en çok kullananlara baktığımızda, kimlik gelişimi tamamlanmamış, beğeni ve sosyal kabul kaygısı çok olan gençleri ve sağlıklı bir sosyal hayatı olmayan, kendine yaşam amacı belirleyememiş yetişkinlerin olduğunu görmek pek şaşırtıcı değil. 

Webrazzi sitesinin haberine göre ise, instagram yeni bir algoritma geliştirerek uygulamasından beğeni sayısını kaldırmayı düşünmekte. Şirketin bu yeni tasarımla ilgili açıklaması ise şu şekilde: "Takipçilerinizin ne paylaştığınızla ilgilenmesini istiyoruz, paylaşımlarınızın ne kadar beğeni aldığıyla değil. Bu test boyunca gönderilerin toplam beğeni sayısını yalnızca gönderiyi paylaşan kişi görecektir."

Beğeni sayılarının gizlenmesi, kullanıcıların sürü psikolojisine kapılarak sadece binlerce beğeni alan içerikleri beğenmesinin önüne geçerken platformu da içerik odaklı bir yapıya dönüştürebilir. Aynı şekilde uygulama içinde süregelen rekabet ortamını da ortadan kaldıracak olan bu yeni tasarım, kullanıcıların kendilerini arkadaşlarıyla, sosyal medya fenomenleri ya da bir ünlüyle karşılaştırmasını da engelleyebileceği söyleniyor.

Paylaş:

Etiketler:


Sinem Çalış
Sinem Çalış
2008 Ankara Üniversitesi Mezunuyum. Çukurova Üniversitesi Yüksek lisansımı bitirdikten sonra Weinhem Enstitüsü Çift ve Aile Terapistliği eğitimini aldım. 10 yıldır çeşitli kurumlarda psikolojik danışman olarak görev aldım . Şu an halen özel yetenekli öğrencilerin devam ettiği bir kurumda görev yapmakta ve arta kalan zamanlarımda aile ve çift terapisi uygulamaktayım. Aynı zamanda çocuklarla ilgili çeşitli atölyeler düzenlemekte ve 3-8 yaş aralığındaki çocuklarla çocuk yogası yapmaktayım.