Birçok insan için başka insanların hayatlarını incelemek ve kendi hayatını bu insanlara göstermeye çalışmak çoğu zaman keyif vericidir. Günümüz çağında bunun en kolay ve en sık yapılabildiği alan ise sosyal medyadır. Ancak bu durumun kontrolsüz biçimde varlığının devam etmesi, bireyin hayatına yön veren farklı değişkenlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırılığı durumunda ise “Sosyal Medya Bağımlılığı” başlıyor/başlamış demektir.
Sigmund Freud’a göre başkalarının haberi olmadan onları izlemek insanlara zevk verir. İnsanları izlemek Freud’a göre temel bir içgüdüdür. Özellikle izlediğimiz kişiler bunun farkında değilse bu izleme hali bize haz verir. Freud, bu haz durumuna Fransızca’dan gelen “Voyeurism” adını vermiştir. Bir diğer adı ile Scopophilia’dır. Sosyal Medya Bağımlılığı’nın en önemli etkenlerinden biri de bu temel içgüdüdür.
İlgi duyanlarınız için Voyeurism’in incelendiği gerçek bir hikayeyi konu alan belgesel film Voyeur’ü tavsiye ediyorum. Netflix’te mevcut.
Her ne kadar Sosyal Medya Bağımlılığı’nı tetikleyen içgüdüler bulunsa da unutulmamalıdır ki insanı insan yapan şey içgüdelerini kontrol edebilmesidir. Herkese iyi haftalar dilerim.
Psikolog Müge Naz Candemir

Yorumlar