Teknoloji Ve İnternetin Esiri Mi Olduk?

Bizi Instagram'da takip etmek ister misiniz?

Teknoloji Ve İnternetin Esiri Mi Olduk?

Teknolojideki gelişmeler hızla ilerliyor. İnsanoğlu tüm gelişmeleri olduğu gibi teknolojiyi de oldukça yakında takip ediyor. Öyle yakından takip eder hale geldik ki insanlar mı teknolojik aletleri kullanıyor yoksa teknolojik aletler mi insanları kullanıyor sorusu arasında kalıyoruz.

İnternet ve teknoloji bağımlılığı, kişinin bağımlı olduğu teknolojik aletten yoksun kaldığında  normalin dışında hissetmesi, eksikliğini büyük ölçüde fark etmesi hatta hayatın içindeki rutinleri yerine getirememesi diye tanımlanabilir.

İnternet ve teknolojiyle olan ilişki artık bebeklik döneminde başlıyor. Anne-babanın elindeki telefonda, tablette görülen renkli görüntülerin bebeğin dikkatini çekmesiyle süreç başlıyor. Yemek yemediği zaman önüne konulan telefon sayesinde bebek yemek yiyor, odasını çok dağıtan, hareketli çocuk televizyon karşısına oturtulduğunda saatlerce yerinden kalkmadan oturuyor. Eline telefon verilen çocuk basit bir ekran kaydırma hareketini yapınca anne-babalar “Çocuğum çok zeki çünkü telefon kullanabiliyor” diyerek çocuğunun bu yaptığını normalleştiriyor hatta yüceltiyor.  Anne-babalar bu şekilde davranarak geleceğin teknoloji bağımlısını kendi ellerinizle yetiştiriyor olabilirsiniz.

Eskiden oyun çağındaki çocuklar sokak aralarında koşturup özgürce oyunlar oynarken şimdilerde ise çocuklar kendilerinin oynaması gereken oyunları telefondaki oyun karakterlerini yönlendirerek gerçekleştiriyorlar ve kendilerinin oyun oynadıklarını sanıyorlar. Evin dışındaki her yer anne-baba tarafından güvensiz olarak görüldüğünden “Evde olsun da yeter ki teknolojik aletlerle oyun oynasın” düşüncesi oluşuyor.

Ergenlik döneminde (günümüzde daha erken yaşlarda) internetteki bütün sosyal medya hesapları kullanılmaya başlanarak kişiliklerini oluşturmaya çalışan ergenler kendilerine sanal bir çevre yarattıklarında popüler olduklarını düşünüyorlar. Aynı ergenlerin bir aile ortamında, arkadaş ortamında yüz yüze iki kelimeyi bir araya zor getirdiğini görmek sizi şaşırtmasın. Klavyeden kendilerini rahatlıkla ifade eden gençler ne yazık ki yüz yüze iletişimde ne yapacaklarını şaşırır hale geliyorlar.

Bebeklikten itibaren bu şekilde hayatımıza giren ve en önemli dönemlerde bizimle olan teknolojik aletleri ve interneti hayatımızdan çıkardığımızda ne yapacağımızı bilmiyoruz, onlar olmadan hayat nasıl devam ettirilir unuttuk.

Teknoloji bağımlısı olan birinde nasıl belirtiler görülür?

  • Teknolojik aletlerden uzak kaldığında öfke, kızgınlık, mutsuzluk hissetme
  • “5 dakika sonra bırakacağım” denmesine rağmen saatlerce teknolojik aletin başında saatlerce oturma
  • Sosyal medyalardan edindiği arkadaşlıkları, gerçek hayattaki arkadaşlarına tercih etme
  • Teknolojik aletlerden uzaklaşamadığı için sorumluluklarını aksatma
  • Teknolojik aletten uzaklaşmamak için yemek yememe ya da çok hızlı yeme ve teknolojik alete geri dönme
  • Uzun süre teknolojik alet başında oturmaktan fiziksel ağrılardan şikayet etme
  • Uyuması gereken saatlerde teknolojiden uzak kalamadığı için uyku problemleri yaşama
  • Teknolojik aletin sürekli olarak başında oturmaktan dolayı aile ilişkilerinde zayıflamalar, aile ile tartışmalar yaşanması

Teknoloji Kullanımını Nasıl Kontrol Alabiliriz?

  • Haftalık internet ve teknolojik alet kullanımıyla ilgili program hazırlayın ve buna uyun.
  • Alternatif yollar bulun. Teknolojiyle ilgilenmek istediğiniz zaman belirlediğiniz alternatif yolları uygulayın. (Spor yapmak, arkadaşlarla görüşme…)
  • Günlük internet kullanım süresini değiştirin.

Anne- Babalar Nasıl Davranmalıdır?

  • Çocuklarınız yemek yemediğinde, çok hareketli olduklarında, ağladıklarında telefon,tablet gibi aletlerle çocuklarını istediğiniz şekilde davranması için ikna etmeye çalışmayın.
  • Çocuklarınızı arkadaşları ile görüşebilecekleri ortamlara yönlendirin.
  • Çocuklarınızı onlarında fikrini alarak yeteneklerine uygun spor dallarına yönlendirin.
  • Güvenli internet kullanımı hakkında çocuğunuza bilgi verin ve kullanılan teknolojik aletteki uygulamaların güvenli olduğundan emin olun.
  • Günlük internet kullanımı ile yapılan programa uyması konusunda çocuğunuzu teşvik edin.
  • Çocuğunuzun sanal ortamda hangi uygulamaları kullandığını bilin ve sanal arkadaşlarını tanıyın.
  • Yemek saatinde teknolojik aletin başından kalkmayan çocuğunuza servis yapmak yerine yemeğe katılmasını sağlayın.

Merve Karahan
Psikolojik Danışman

Paylaş:

Etiketler:


Merve KARAHAN
Merve KARAHAN

Merhaba, ben Merve KARAHAN. Sakarya Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Özellikle çocuk gelişimi ile yazılarımı siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktan keyif alıyorum. Keyifli okumalar dilerim.