Yakın Gelecekte Meslek Seçimleri

Bizi Instagram'da takip etmek ister misiniz?

Yakın Gelecekte Meslek Seçimleri

Geleceğimizi planlarken, kendimizi tanımak kadar, meslekleri tanımak da önemlidir. Bilinçli bir mesleki karar vermek için kendi özelliklerimizle mesleğe ait özelliklerin uyuşması oldukça önemlidir. Ülkemizde birçok öğrencinin meslek seçmesi üniversite sınav sonucu belli olduktan sonra, puana göre yapılmaktadır. Oysa üniversite okuma sürecinde olan bir öğrencinin gündemdeki gelişmelerden haberdar olması, gelecekte popüler olabilecek meslekleri tanıması hem mesleki doyumu hem de iş bulma olanağı açısından daha sağlıklı olacaktır. 

Türkiye’de şu an faaliyet gösteren 71’i vakıf, 104’ü devlet olmak üzere toplam 175 üniversite ve 7 milyon 500 bini aşan üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Her ne kadar 21. yüzyılın içinde olsak da ve artık yapay zeka, 4.0 teknoloji gibi konular gündemde olsa da, 20 yıl öncesinde popüler olan meslekler üniversitelerde halen en çok tercih edilenler olmaktadır. Oysa gelişen dünyaya ayak uydurup 5-10 yıl sonra hangi mesleklerin ve hangi becerilerin ön plana çıkacağı düşünülerek meslek tercihleri yapılmalıdır. Tesla, Toyota gibi birçok araba üreticisi otonom (sürücüsüz araç) üzerinde çalışmakta ayrıca Amerika ve İsrail menşeli şirketler droneları daha iyi hale getirmeye uğraşmaktadır. Dolayısıyla yapay zeka teknolojisiyle öncelikle kas gücü olmak üzere birçok hizmet sektöründe, insanların yerini robotların alacağını ve özellikle sanayi sektöründe çalışan pek çok kişinin işsiz kalması söz konusu olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir. Ancak tabi bu insanların artık çalışmayacağı anlamına gelmemektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birçok eski meslek yok olurken fazlasıyla yeni meslek grubu hayatımıza giriyor olacak.

Özellikle meslek seçimi sürecinde olan ve gelecekte hangi mesleklerin göz önünde olabileceğini merak edenlerin, yazılım geliştirici, iklim mühendisliği, veri analisti, dijital içerik uzmanı, biyomedikal mühendisliği, dijital rehabilitasyon danışmanı, drone pilotluğu, 3d baskı teknisyeni, kişisel gizlilik danışmanı, kişisel marka danışmanı, sanal gerçeklik tasarımcısı, yapay zeka eğitmeni, proje bazlı insan kaynakları direktörü gibi meslekleri araştırması ve kendi özellikleriyle uyuşanlar konusunda bilgi edinmesi yararlı olacaktır.

Paylaş:

Sinem Çalış
Sinem Çalış
2008 Ankara Üniversitesi Mezunuyum. Çukurova Üniversitesi Yüksek lisansımı bitirdikten sonra Weinhem Enstitüsü Çift ve Aile Terapistliği eğitimini aldım. 10 yıldır çeşitli kurumlarda psikolojik danışman olarak görev aldım . Şu an halen özel yetenekli öğrencilerin devam ettiği bir kurumda görev yapmakta ve arta kalan zamanlarımda aile ve çift terapisi uygulamaktayım. Aynı zamanda çocuklarla ilgili çeşitli atölyeler düzenlemekte ve 3-8 yaş aralığındaki çocuklarla çocuk yogası yapmaktayım.